Case: Äänenkäytön hybridikoulutus

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin! Vallitseva koronatilanne ajaa yritykset keksimäään uusia ratkaisuja ja tästä syntyi myös Soiva Coachingin hybridikoulutus.

Soiva Coaching on kouluttanut verkon kautta jo muutaman vuoden ajan. Tämän hetkinen tilanne on lisännyt entisestään kiinnostusta verkon kautta oppimiseen, joten erilaiset striimaus- ja etäkokoustekniikat ovat tulleet nyt entistä tutummaksi. Sen lisäksi, että koulutus toteutettaisiin kokonaan verkossa, voimme hyödyntää verkko-opetusta lähiopetuksen lisäksi. Näin teimme esimerkiksi tänä keväänä erään asiakkaan kanssa. Kerron tapauksesta tarkemmin tässä blogitekstissä.

Näin me sen teimme

Pidimme ensiksi lähikoulutuksen yrityksessä paikan päällä. Sen jälkeen halukkaat osallistujat ilmoittautuivat pienryhmäopetukseen, joka toteutettiin viikon tai kahden viikon välein ensimmäisestä opetuskerrasta lähtien ensin lähiopetuksena ja sitten tilanteen muuttuessa verkko-opetuksena. Pienryhmäopetus pidettiin tunnin mittaisina pätkinä. Näillä opetuskerroilla tehtiin pääasiassa käytännön harjoituksia. Moniosaisen koulutuksen loistava puoli on se, että osallistujat pohtivat ja kypsyttelevät oppimiaan asioita myös opetustilanteiden välillä. He pystyvät näin ollen siirtämään oppiaan tehokkaammin käytäntöön, saamaan asiat sisäistettyä ja pysymään mielessä ja arjessa mukana helpommin.

Verkko-oppimisympäristö käytössä

Kyseisessä koulutuksessa oli käytössä myös verkko-oppimisympäristö, joka suunniteltiin asioiden kertaamiseen ja koulutuksessa käytetyn materiaalin jakamiseen. Verkossa oli opetuskertojen materiaalien ja tallenteiden lisäksi videoita, joiden avulla osallistuja pystyi tekemään ja muistelemaan harjoituksia. Joka opetuskerran jälkeen oli myös opetuskerran teemaan liittyviä herätteleviä kysymyksiä ja kotitehtäviä, joihin kannustettiin keskittymään opetuskertojen välillä.

Tekniikka

Pienryhmäopetus toteutettiin Youtube-striimauksena ja Microsoft Teams -verkostossa. Kouluttajan yllätti se, miten hienosti keskustelua syntyi myös verkon välityksellä ja henkilökohtainen ohjaus onnistui hyvin pelkästään äänen varassa. Verkko-oppimisympäristö rakennettiin Soiva Coachingin kotisivujen yhteyteen selkeälle verkkokurssialustalle.

Lopuksi

Vaikka tämä innovaatio syntyikin pääasiassa tilanteen vaatimaan tarpeeseen, tämä on metodi, jota kannattaa hyödyntää myös arjen normaalistuttua tulevaisuudessa. Hybridikoulutus on loistava keino toteuttaa moniosaisia koulutuksia edullisemmin ja kätevästi myös kauempana sijaiseville asiakkaille.

Kirjoittaja on FM vokologi Johanna Leskelä


Lue lisää Soiva Coachingin ryhmäkoulutuksista ja kysy tarjousta!