Puhuminen maskin kanssa, osa 1

Äänenkäytön koulutuksissa on viime aikoina ymmärrettävästi noussut esiin keskustelua maskin kanssa puhumisesta. Monesti äänen käyttäminen maskin kanssa koetaan epämiellyttävänä ja vaikeana. Jotkut ovat kokeneet, että maskin käyttäminen jännittää lihaksia niin, että leuan alueella tuntuu jopa kiputuntemuksia päivän aikana tai sen päätteeksi. Suu saattaa kuivua ja tulee tunne, että happi loppuu ja hengittämisestä tulee puuskuttamista. Olen kerännyt tähän tekstiin muutamia seikkoja, jotka saattavat helpottaa maskin kanssa elämistä.

  1. Testaa useampi maski. Yksi maskimalli ei sovi kaikille. Meillä on jokaisella erilainen keho ja myös kasvojen ja leuan muodostumisessa ja koossa saattaa olla suuriakin eroja. Kannattaa testata esimerkiksi kolmea erilaista maskia ja valita niistä sellainen, joka ei tule liian lähelle huulia ja pysyy hyvin paikoillaan, kun avaat suuta. Kertakäyttömaski saattaa aiheuttaa herkimmille kutinaa, kokeile olisiko kangasmaski tuolloin parempi.

  2. Kielen lepoasento. Kielen lepoasennossa kielen kärki koskettaa ylähampaiden takana olevaa hammasvallia. Eli kielen kärjen olisi hyvä olla kiinni kitalaessa hampaiden takana aina, kun et puhu tai syö. Kielen takaosa voi laskeutua rennosti alaspäin suun perällä niin, että et jännitä sitä ylös kitalakeen kiinni (siitäkin voi seurata jännittymiä, jos on tapana imeä kieli kokonaan kiinni kitalakeen). Kun pidät kielen lepoasennossa, purentalihakset pääsevät rennoiksi ja ylä- ja alahampaat on helpompi pitää erillään toisistaan.

  3. Pidä ylä- ja alahampaat erillään toisistaan. Maskin kanssa toimiminen voi olla äkkiseltään ahdistavaa ja monesti stressaantuneena puremme hampaita yhteen. Joillakin voi olla tapana purra hampaita yhteen myös normaalitilanteissa. Meidän kuitenkin kuuluisi pitää ylä- ja alahampaat irti toisistaan aina kun emme syö tai juo. Jos huomaat pitäväsi hampaat yhdessä, päästä leuka auki ja rentoutumaan (voit tehdä tämän huulet yhdessä) ja siirrä kieli lepopaikalleen, jos se ei jo ole siellä.

  4. Hengitä syvähengitystä nenän kautta. Tutkimusten mukaan varsinkin lapsilla maskin pitäminen voi ohjata suun kautta hengittämiseen. Tulee ehkä tarve ikään kuin haukkoa ilmaa. Suun kautta hengittäminen voi olla tapana myös ilman maskia. Suun kautta hengitettäessä suu voi kuivua pahasti ja hengitys menee helposti pinnalliseksi. Nyt onkin loistava tilaisuus opetella kaikin puolin terveellinen tapa hengittää syvään ja nenän kautta.

    Harjoittele syvähengitystä siten, että laitat toisen käden vatsalle ja toisen rintakehälle. Anna vatsan pullistua, kun ilma virtaa sisään ja litistyä, kun ilma virtaa ulos. Tarkoitus on, että alempi käsi liikkuu hengityksen aikana enemmän kuin ylempi käsi. Hengittele nenän kautta sisään ja ulos. Puhumiseen riittävän ilman määrä saattaa tuntua joskus yllättävänkin pieneltä varsinkin jos on tottunut hengittämään suun kautta.

  5. Opeta kehoasi. Huomioi edellä mainitut asiat aina, kun sinulla on taukoa eikä tarvitse puhua. Eli vie kieli oikealle paikalleen, rentouta leuka alas ja keskity hetki hengittämiseen ns. vatsaan saakka.

Kirjoittaja on FM vokologi Johanna Leskelä.

Photo by Vera Davidova on Unsplash


Liity Soiva Coachingin Sisäpiiriin, niin saat sähköpostiisi ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa ja tarjouksia äänenkäyttöön ja esiintymiseen liittyen.

1 ajatus aiheesta “Puhuminen maskin kanssa, osa 1”

  1. Paluuviite: Puhuminen maskin kanssa, osa 3: Lihasten rentoutus | Soiva Coaching

Kommentointi on suljettu.