Vesipiippu avuksi puhetyöläiselle

Tiesitkö, että vesikulaus, jonka juot nyt, on auttamassa limakalvojasi vasta kahden tunnin kuluttua? Sen sijaan vesipiippu on avuksi välittömästi.

Kun nielaisemme, äänihuulet puristuvat yhteen ja kurkunkansi laskeutuu suojaavasti niiden päälle. Yhdessä näistä tulee tiukka paketti, joka estää ruuan ja juoman joutumisen henkitorveen. Joskus tuo paketti ei ole riittävän tiiviisti kasassa ja tiedämme, mitä silloin tapahtuu: köhimistä ja ikävä tunne kurkunpäähän veden joutuessa ”väärään kurkkuun”. Äänihuulet ovatkin alunperin muodostuneet siksi, että ne suojaavat meitä tukehtumiselta. Vasta aikojen saatossa niitä alettiin käyttää myös äänen muodostamiseen ja viestintään.

Jotkut puhujat kertovat käyttävänsä äänen avaamiseen väkeviä pastilleja tai muuta ruokaa tai juomaa. Kuten edellä totesin, nämä aineet eivät kuitenkaan suoranaisesti kulkeudu kurkunpäähän ja äänihuulille, vaan ruokatorveen nielun kautta. Jos keino on sinulle toimiva, tee ihmeessä niin. Ota kuitenkin huomioon, että jossain tapauksissa väkevät pastillit tai muut mausteiset nautinnot voivat jopa ärsyttää nielua ja kurkunpään yläpuolista aluetta.

Pidä huolta limakalvoista

Lähdeääni syntyy äänihuulten pinnalla olevien limakalvojen värähdellessä toisiaan vasten. Niinpä näistä limakalvoista on ensiarvoisen tärkeää pitää huolta. Pitämällä kehossa yllä hyvää nestetasapainoa, myös kurkunpään toiminta pysyy elastisena ja hygienisenä. Tästä voimme huolehtia juomalla riittävästi nestettä päivän aikana. Noin kaksi litraa päivittäin on hyvä määrä (ellet urheile ihan hulluna, silloin pitää juoda enemmän). Myös veden laadulla tai sillä, syötkö samalla jotain on merkitystä.

Kun limakalvot kurkunpäässä kuivuvat, äänihuulet eivät lähde liikkeelle värähtelyyn niin helposti kuin jos niiden välillä olisi kosteutta. Tällöin äänen tuottaminen voi tuntua vaikealta ja ääneen voi tulla karheutta. Kurkku saattaa tuntua muutenkin ikävältä. Myös flunssan aikaan limakalvot joutuvat koville ja esimerkiksi refluksitaudin oireet tai astmalääkkeet voivat ärsyttää kurkunpään limakalvoja.

Nopea apu kurkun kuivuuteen

Esimerkiksi apteekista saatava vesipiippu on oiva apu kurkun ja nielun kuivuutta lievittämään. Hyöryävää suolavettä piiputellessa vesihöyry kulkeutuu hengityksen mukana suoraan kurkunpään limakalvoille ja voitelee niitä välittömästi vetreämmiksi. Tapa vastaa suunnilleen samaa, mitä itse tein lapsena flunssaisena kattilan ja pyyhkeen avustuksella. Tässä vain kosteus siirtyy kätevästi täsmäiskuna suoraan haluttuun paikkaan ilman, että täytyisi kastella kasvot samalla.

Suosittelen vesipiippua avuksi erityisesti puhetyöläisille ja laulajille sekä äänen palautumiseen että esimerkiksi siitepölyaikoihin tai flunssan aikana käytettäväksi.

Kirjoittaja on FM vokologi Johanna Leskelä

Photo by Nithya Ramanujam on Unsplash