Hyvä äänenlaatu

Tässä tekstissä kirjoitan äänenlaatuasioista. Olen tehnyt aiheesta myös videon, joka löytyy tämän artikkelin loppuosasta (tekstissä siis samat asiat).

Kun alamme tuottaa ääntä, äänihuulet lähestyvät toisiaan ja keuhkoista virtaava ilma menee äänihuulten välistä. Kun äänihuulet ovat riittävän lähellä toisiaan ilma alkaa värähdyttää äänihuulten pinnalla olevia limakalvokerroksia. Siitä syntyy lähdeääni, joka muistuttaa ampiaisen surinaa. Lähdeääni kulkee kurkunpäästä eteenpäin ja tulee suun ja nenän kautta ulos. Kurkunpään ja huulten/nenän välillä äänestä tulee voimakkaampi ja persoonallinen.

Kolme erilaista äänentuottotapaa:

  1. Kun äänihuulet menevät tiukasti ja pitkiksi ajoiksi yhteen, äänestä tulee hyperfunktionaalinen ja puristeinen. Ääni voi kuulostaa ponnisteiselta, siinä voi olla metallikkuutta ja se voi olla suhteellisen voimakas. Äänihuulet tekevät paljon ja tiukasti töitä. Jatkuvasti käytettynä puristeinen ääni voi saada aikaan patologisia ongelmia (esim. äänihuulikyhmyt, polyypit). Myös vihaisena ja voimakkaan äänen tuotossa ääni usein kiristyy.
  2. Toinen äänenlaadun ääripää on hypofunktionaalinen eli huokoinen ääni. Tällöin ilmaa tulee paljon läpi äänihuulten välistä. Äänihuulet menevät vain vähän ja lyhyeksi aikaa yhteen. Huokoinen ääni ei ole niin rasittava kurkunpäälle kuin hyperfunktionaalinen ääni, mutta se voi saada aikaan muiden kurkunpään lihasten jännittymistä esimerkiksi kun yritetään tuottaa voimakasta ääntä. Voimakasta ja ilmaisevaa ääntä on yleensä ottaen vaikeaa saada aikaan huokoisella äänentuottotavalla.
  3. Meidän kannattaisi pyrkiä käyttämään kultaista keskitietä – äänihuulet menevät yhteen, mutta puristusta ei ole liikaa. Äänihuulten olisi hyvä toimia rennon aktiivisesti.

Äänenlaatua voidaan muokata ja muuttaa jos huomaat, että sinulla on tapana puhua puristeisesti tai et saa ääneesi riittävästi voimaa. Tietyillä harjoituksilla voidaan hakea optimaalista äänenlaatua aina tapauskohtaisesti oppilaan tarpeisiin suunnatusti.