Neljä askelta parempaan puheääneen

Olin haaveillut verkkokurssin toteuttamisesta varmaankin siitä lähtien, kun aloin yrittäjäksi vuonna 2012. Kerroin eräälle yhteistyökumppanilleni noihin aikoihin aikeistani. Hän totesi, että kertoo yleensä itse projekteistaan vasta, kun ne ovat oikeasti toteutumassa. Tämä jäi mieleeni ja hienoisen punan laskiessa poskiltani, päätin sisukkaasti ja pyhästi, että joskus sen toteutan. Siihen väliin sitten tuli kuitenkin pari lasta, monta vuotta vanhempainvapaata sekä muutama muu sivupolku, mitkä jarruttivat aikeitani melkoisesti. Vaarassa olikin, ettei kurssia olisi koskaan tullutkaan. Vihdoin vuoden 2019 aikana päätin tarttua toimeen ja satsata hommaan ajallisesti, kävi miten kävi. Löysin myös Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon opinnot siivittämään toteutusta kuin tilauksesta. Viime vuoden merkittävin uudistus Soiva Coachingin toiminnassa oli siis Neljä askelta parempaan puheääneen – verkkokurssin lanseeraaminen. Ensimmäinen kurssi aloitettiin elokuussa 2019 ja seuraava kurssi heti lokakuussa. Tällä hetkellä alkamassa on kolmas kierros.

Elokuun kurssi sai hurjan hienon vastaanoton ja ensimmäiselle kierrokselle ilmoittautui enemmän osallistujia, kuin olin uskaltanut toivoa. Tämä varmaankin johtui paljolti siitä, että sain opinnoissani kimmokkeen alkaa tehdä videoita ja markkinoida kurssia rohkeasti somessa. Tämä kurssi oli tietysti vasta pilotti, jolla oli myös kuusi testiosallistujaa, jotka lupasivat antaa palautetta kurssin parantelua varten. Sain hyviä, konkreettisia parannusehdotuksia ja myös hienoa, positiivista palautetta. Syksyn korjailujen ja viilailujen jälkeen julkaisin kiillotetun ja entistä paremmin palvelevan kurssin jo lokakuussa.

Kurssin alkuperäinen ajatus oli saattaa puhetekniikan ja äänenkäytön opetusta kaikkien saataville niin helposti, kuin mahdollista. Nykyaikana verkon kautta oppiminen on alkanut olla enemmän ja enemmän arkipäivää, miksi ei siis myös oman puheäänen treenaaminen? Olen nyt käynyt läpi kurssille ilmoittautuneiden vastauksia siitä, mikä heidät sai ilmoittautumaan mukaan ja toisaalta, mitä he ovat kurssista saaneet. Seuraavat asiat perustuvat näihin ajatuksiin.

Miksi kurssille osallistutaan?

Kurssin osallistujat ovat usein kokeneet vaikeuksia äänenkäytössään tai puheessaan esimerkiksi työssään. Ääni voi olla liian hiljainen, tai sen hallinta on puutteellista. Joku voi hakea apua äänen hallintaan nimenomaan esiintymistilanteessa, kun jännitys tekee oman vaikeutensa. Jotkut ovat kokeneet, että ääni väsyy helposti ja esimerkiksi kurkku kipeytyy pitkään puhuessa. Hyvin monet kurssille tulevat eivät ole saaneet oppia äänenkäyttöön aikaisemmin mistään tai enintään jostain lyhyestä koulutuksesta.

Mitä osallistujat ovat oppineet kurssilla?

Kaikki vastaajat, joilla oli ollut vaikeuksia äänensä kanssa aiemmin kokivat, että kurssin käytyä äänenkäyttö tai puheen tuotto on parantunut jonkin verran. Jotkut tunsivat, että harjoitusten myötä ääni on kulkenut vaivattomammin ja narissut vähemmän. Ääni on saattanut olla myös kestävämpi eikä ole rasittunut niin helposti kuin aiemmin. Vinkit äänen kuuluvuuden ja artikulaation suhteen koettiin hyödyllisiksi. Myös hengitys on tuntunut toimivan paremmin. Kurssilta on saatu työkaluja äänen avaamiseen ja puhumiseen.

Mitä mieltä osallistujat ovat olleet kurssin toteutuksesta?

Kaikki vastaajat ovat samaa mieltä siitä, että kurssi on selkeä ja johdonmukainen. Kaikki myös pystyvät hyödyntämään oppimiaan asioita käytäntöön. Ulkoasusta pidettiin ja sen koettiin tukevan monenlaisia oppijoita. Harjoitteet koettiin monipuolisiksi, helposti omaksuttaviksi ja selkeiksi.

Neljä askelta parempaan puheääneen – kurssin tulevaisuus

Kurssin kehitystyö jatkuu edelleen. Suuria sisällöllisiä muutoksia ei liene edessä vähään aikaan, mutta teknistä puolta hiotaan jatkuvasti entistä sujuvammaksi ja luotettavammaksi. Tämä puheen ja äänen kehittämisen työkalu käynnistyy näillä näkymin kaksi kertaa vuodessa, vuoden alussa ja alkusyksystä. Näin ainakin nyt vuoden 2020 aikana.

Että huh, hyvin kävi tässä. Nykyään kerron projekteistani yleisesti vasta, kun ne todella näyttävät vihreää valoa. 😉 Elämässä kun ei koskaan tiedä, mitä eteen tulee. 


Jos haluat lähteä mukaan kurssille, etsi seuraava alkamisaika täältä ja ilmoittaudu!

https://aanenkaytto.fi/verkkokurssit/napp/

Kirjoittaja on FM vokologi Johanna Leskelä