Opettajan ääni oppilaan parhaaksi

Kuinka paljon teidän työyhteisössänne tulee vuodessa sairaslomapäiviä puheäänen vuoksi? 

Kuinka moni kähisee viimeiseen saakka flunssaisella tai rasittuneella äänellään lepuuttamatta tärkeintä työkaluaan? 

Mitä jos osa näistä tapauksista olisi vältettävissä sillä, että opettaja osaisi itse huoltaa ääntään ja kiinnittää huomiota ääntä rasittaviin tekijöihin, ennen kuin on liian myöhäistä?

Sinnittely ei kannata

Kaleva kirjoitti jutun Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajasta, Marjo Kolehmaisesta, 17.11.2018. Kolehmaisen ääni alkoi reistailla kurkunpäätulehduksen jälkeen. Sen sijaan, että hän olisi antanut äänelle lepoa, hän nakkasi itselle henkisiä ylävitosia joka kerta, kun puhetilanteesta oli selvitty.

Hän huolestui vasta kun ääni katosi kokonaan.

Pitkällisen paranemisprosessin, harjoitteiden ja elämäntapamuutosten jälkeen hän on oppinut pitämään huolta äänestään. ”Puhetyöläinen tarvitsee ihan samanlaista äänenhuoltoa kuin laulaja”, hän sanoo. Tärkeinä hän pitää rauhoittavia hetkiä kiireisenäkin päivänä. Kokemuksensa perusteella hän neuvoo suhtautumaan vakavasti oman kehon lähettämiin viesteihin ja reagoimaan niihin oikein.

Myös oppilaat hyötyvät siitä, että opettajan ääni toimii

Opettajan tärkein työkalu on oma puheääni. Ääniongelmat voivat olla opettajana toimivalle henkilölle sosiaalisesti ja psyykkisesti hyvin raskaita. Taloudellista haittaa ongelmista voi koitua sekä työntekijälle itselle että työnantajalle. On myös todettu, että oppilaiden keskittyminen opetettavaan asiaan on vaikeampaa, jos opettajan ääni ei ole kunnossa.

Äänenkäytön koulutuksella voidaan vaikuttaa äänen kestävyyteen. Koulutuksesta opettaja saa vinkkejä, joilla kestävyyttä voidaan lisätä esimerkiksi äänen lämmittelyjen, veden juomisen ja taukojen pitämisen avulla. Puhetekniikan harjoituksilla voidaan lisätä ääneen soivuutta ja kuuluvuutta. Tällöin opettajan ääntöelimistö ei joudu pinnistelemään liikaa voimistetussakaan äänentuotossa. Puheen selkeyttä voidaan myös lisätä esimerkiksi treenaamalla artikulaatiolihaksia, rentouttamalla leukaa ja opettelemalla avaamaan suuta riittävän suureksi.

Kun äänentuotto on helppoa ja vaivatonta, voidaan puheeseen helpommin saada myös lisättyä vivahteikkuutta, vakuuttavuutta ja miellyttävyyttä. Tämä lisää kuulijan keskittymistä ja innostumista käsiteltävään asiaan. Puhuja, joka tietää miten hänen äänensä toimii, osaa käyttää ääntään monipuolisesti hyväksi ja myös huoltaa ääntöelimistöään tarvittaessa riittävästi.

Opettaja 2.0 – taitava viestijä ja vakuuttava puhuja

Olemme koonneet yhdessä puheviestinnän kouluttajan, FM Marja Eklundin, kanssa opettajille suunnatun kaksiosaisen, yhden päivän koulutuspaketin. Päivän aikana osallistujat päivittävät osaamistaan äänenkäytössä ja vuorovaikutustaidoissa. Koulutuksen molemmat osat koostuvat tiedollisesta osuudesta sekä harjoituksista. Jokainen koulutuspaketti voidaan räätälöidä sopivaksi tilaajan tavoitteiden mukaan.

Lue lisää tarjoamastamme koulutuksesta Soiva Coachingin sivuilta.

Tilaa työyhteisöllenne taatusti hyödyllinen koulutuspaketti esimerkiksi tulevaan vesopäivään!