Puhetyöläisen äänenhuolto, osa 1

Kuinka paljon aikaa työpäivästäsi kuluu puhumiseen? Miellätkö itsesi puhetyöläiseksi?

On vaikea keksiä ammattia, jossa puhetta ei jollain tavalla tarvittaisi osana yrityksen viestintää ja yhteisön kommunikaatiota. Toki viime aikoina lisääntyneet etätyömahdollisuudet varmasti lisäävät sähköisten viestimien merkitystä, mutta nykyteknologialla myös puheen välittäminen onnistuu verkon välityksellä hienosti. Olen kouluttanut urani aikana äänenkäytössä muun muassa puhelintyöntekijöitä (myyjiä ja asiakaspalvelijoita), lastentarhanopettajia, luokanopettajia, kouluttajia, apteekin työntekijöitä, pankkitoimihenkilöitä, tulkkeja ja museo-oppaita. Kaikkien työnkuvaan jatkuva puhe ei välttämättä suoranaisesti sisälly, mutta kaikille näille yhteistä on se, että jos puheääni ei toimi tai se menetetään, työtä ei ole mahdollista tehdä tai sen laatu selvästi kärsii.

Äänenkäytön, niin kuin monen muunkin terveyteen liittyvän asian kanssa valitettavan usein käy niin, että äänen tärkeys huomataan vasta kun se menetetään tai ongelmat ovat jo suuria. Puhetyöläisen on kuitenkin tärkeää pitää työvälineensä mahdollisimman hyvässä kunnossa, jotta työtä voidaan tehdä normaalilla työteholla. Tietyt asiat huomioiden voidaan selvästi lisätä äänen kestävyyttä ja toimivuutta paljon puhetta vaativassa työssä.

Vakuuttava puheääni myös lisää tutkitusti menestymistä työelämässä. Jos ääni ei kulje tai artikulaatio takkuaa, on vaikeaa tehdä vaikutusta toiseen henkilöön saatikka palvella apua kaipaavaa asiakasta selkeästi. Hyvä puhetekniikka auttaa ääntä pysymään toimivana työn haasteista huolimatta ja omaa puheääntään voi muokata yllättävänkin paljon, jos niin halutaan.

Ottamalla nämä asiat huomioon, saat äänestäsi parhaat tehot irti ja pidät työvälineesi kunnossa.

  1. Lämmittele ääni ennen työpäivän alkua.
  2. Pidä hyvä asento puhuessasi.
  3. Juo vettä pitkin päivää.
  4. Ajattele suuntaavasi puheesi hieman kauemmas paikaltasi.
  5. Pyri pitämään äänesi rentona.
  6. Pidä ainakin yksi 10 minuutin puhetauko päivän aikana.
  7. Tee taukojumppaa.
  8. Rentouta ääntöelimistösi työpäivän jälkeen palauttavilla harjoituksilla.
  9. Harjoittele hyvää puhetekniikkaa ja havainnoi puhettasi.

Seuraavassa kirjoituksessani pureudun paremmin kohtaan 1, eli äänen lämmittelyyn. Liitän mukaan myös muutamia harjoituksia.

Kirjoittaja on äänenkäytön ja esiintymisen kouluttaja, vokologi Johanna Leskelä.

Photo by Kirill Vatralik on Unsplash


Hyvään puheääneen vaikuttavia asioita pääset harjoittelemaan myös tulevalla Neljä askelta parempaan puheääneen -verkkokurssilla. Lue lisää!

Neljä askelta parempaan puheääneen
Neljä askelta parempaan puheääneen -verkkokurssi 26.8.2019 alkaen