fbpx

Blogi

Viisi vinkkiä kevään pölytaisteluun

Taas on tullut aika, jolloin katu- ja siitepölyt alkavat vaivata herkimpien ääntöelimistöjä. Puhetyössä ääntä täytyisi kuitenkin pystyä käyttämään haasteista huolimatta.

Allergialääkkeitä kannattaa käyttää, mikäli oireet ovat selvät. Ne ehkäisevät pahempien infektioiden syntymistä. On kuitenkin olemassa myös lääkkeettömiä keinoja, joita suosittelen pitämään mielessä.

 1. Juo vettä 2 litraa päivässä.
  Ääni syntyy alunperin kurkunpäässä äänihuulten limakalvojen värähdellessä vastakkain. Jos limakalvot kuivuvat, äänentuotto vaikeutuu ja kuivumisen voi myös kuulla tuotetussa äänessä käheytenä.
 2. Höyryhengitä.
  Apteekista saatavan vesipiipun avulla saat höyryn menemään kätevästi suoraan kurkunpään limakalvoille.
 3. Huuhtele nenäontelot.
  Pölyt ja limat on hyvä huuhtoa nenäontelosta nenäkannulla tai sumutteella esimerkiksi aina iltaisin. Myös nämä voi hankkia apteekista.
 4. Säästä ääntäsi puhumalla rennosti ja hiljaisella äänellä.
  Kun ääni on huonossa kunnossa, vältä erityisesti voimakasta tai puristeista ääntä sekä kuiskausta. Ne rasittavat ääntä enemmän kuin hiljainen ääni.
 5. Lämmittele ääni.
  Ääni kannattaa lämmitellä ennen vaativaa äänenkäyttöä. Lämmittely lisää äänihuulten verenkiertoa, mikä parantaa niiden toimivuutta ja vähentää kudosvaurioriskiä. Lämmittely myös lisää limantuotantoa kurkunpäässä, jolloin äänentuotto helpottuu.
  Alla yksi lämmittelyharjoitus.

HUULIPÄRISTELYHARJOITUS:
Tee harjoitus kevyesti herätellen.
– Anna ilman virrata ulos huulten ollessa kevyesti yhdessä siten, että huulet alkavat värähdellä toisiaan vasten.
– Pyri pitämään huulet ja posket riittävän rentoina ja ilmanvirtauksen tasaisena.
– Päristele huulilla pitkiä pätkiä samalla kevyesti ääntäen.
– Äännä ensiksi puhekorkeudelta ja sen jälkeen voit alkaa liu’uttaa ääntä ylös ja alas.
– Voit jopa yrittää päristellä jonkin kappaleen mukaan.
– Voit kokeilla harjoitusta myös R-täryllä.

Jos harjoitus tuntuu haasteelliselta, kokeile myöhemmin uudelleen. Tässä on mahdollista kehittyä ja harjoitus tekee mestarin.

Mukavaa kevään alkua kaikille!

Artikkelin kirjoittaja on FM Vokologi Johanna Leskelä 

Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube

Ääni työvälineenä

Monessa työssä yksi tärkeimmistä työvälineistä on oma ääni. Jos äänenkäytössä tai puhetekniikassa on puutteita, ääni väsyy helposti ja rasituksen voi tuntea ja kuulla. Liian pitkään jatkunut rasittavan äänen käyttö voi myös aiheuttaa patologisia muutoksia kurkunpäässä. Äänihuuliin voi muodostua esimerkiksi polyyppeja tai kyhmyt. Patologisen vaivan hoitamiseen voidaan tarvita leikkausta ja ääniterapiaa.

Puhetekniikkaa ja äänenkäyttöä on kuitenkin mahdollista kehittää paremmaksi ja tarkoituksenmukaisemmaksi niin, että ääni kestää sen kohtaamat haasteet hyvin ja mahdollisimman hyvään ja soivaan ääneen päästään mahdollisimman pienellä vaivalla. Tällöin huollettaan työvälinettä ja ennaltaehkäistään ääniongelmien syntyminen.

Olen pitänyt useita koulutuksia puhetyöläisille Ääni työvälineenä -teemalla. Eräälle asiakkaalle sain tehdä tästä aiheesta vastikään myös videotallenteen, joka ladattiin asiakkaan verkkoon työntekijöiden katseltavaksi. Tuo tallenne on nyt saatavilla myös muille! Tallenteen kesto on yksi tunti ja se jakautuu puolen tunnin teoriaosuuteen, jossa on mukana pohdintatehtävä ja puolen tunnin harjoitteluosuuteen.

Tilaa tallenne itsellesi tai työyhteisöllesi!

Lisätiedot ja tilauslomake löytyvät täältä.

 

Artikkelin kirjoittaja on FM vokologi Johanna Leskelä

Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube

Opettajan ääni oppilaan parhaaksi

Kuinka paljon teidän työyhteisössänne tulee vuodessa sairaslomapäiviä puheäänen vuoksi? 

Kuinka moni kähisee viimeiseen saakka flunssaisella tai rasittuneella äänellään lepuuttamatta tärkeintä työkaluaan? 

Mitä jos osa näistä tapauksista olisi vältettävissä sillä, että opettaja osaisi itse huoltaa ääntään ja kiinnittää huomiota ääntä rasittaviin tekijöihin, ennen kuin on liian myöhäistä?

Sinnittely ei kannata

Kaleva kirjoitti jutun Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajasta, Marjo Kolehmaisesta, 17.11.2018. Kolehmaisen ääni alkoi reistailla kurkunpäätulehduksen jälkeen. Sen sijaan, että hän olisi antanut äänelle lepoa, hän nakkasi itselle henkisiä ylävitosia joka kerta, kun puhetilanteesta oli selvitty.

Hän huolestui vasta kun ääni katosi kokonaan.

Pitkällisen paranemisprosessin, harjoitteiden ja elämäntapamuutosten jälkeen hän on oppinut pitämään huolta äänestään. “Puhetyöläinen tarvitsee ihan samanlaista äänenhuoltoa kuin laulaja”, hän sanoo. Tärkeinä hän pitää rauhoittavia hetkiä kiireisenäkin päivänä. Kokemuksensa perusteella hän neuvoo suhtautumaan vakavasti oman kehon lähettämiin viesteihin ja reagoimaan niihin oikein.

Myös oppilaat hyötyvät siitä, että opettajan ääni toimii

Opettajan tärkein työkalu on oma puheääni. Ääniongelmat voivat olla opettajana toimivalle henkilölle sosiaalisesti ja psyykkisesti hyvin raskaita. Taloudellista haittaa ongelmista voi koitua sekä työntekijälle itselle että työnantajalle. On myös todettu, että oppilaiden keskittyminen opetettavaan asiaan on vaikeampaa, jos opettajan ääni ei ole kunnossa.

Äänenkäytön koulutuksella voidaan vaikuttaa äänen kestävyyteen. Koulutuksesta opettaja saa vinkkejä, joilla kestävyyttä voidaan lisätä esimerkiksi äänen lämmittelyjen, veden juomisen ja taukojen pitämisen avulla. Puhetekniikan harjoituksilla voidaan lisätä ääneen soivuutta ja kuuluvuutta. Tällöin opettajan ääntöelimistö ei joudu pinnistelemään liikaa voimistetussakaan äänentuotossa. Puheen selkeyttä voidaan myös lisätä esimerkiksi treenaamalla artikulaatiolihaksia, rentouttamalla leukaa ja opettelemalla avaamaan suuta riittävän suureksi.

Kun äänentuotto on helppoa ja vaivatonta, voidaan puheeseen helpommin saada myös lisättyä vivahteikkuutta, vakuuttavuutta ja miellyttävyyttä. Tämä lisää kuulijan keskittymistä ja innostumista käsiteltävään asiaan. Puhuja, joka tietää miten hänen äänensä toimii, osaa käyttää ääntään monipuolisesti hyväksi ja myös huoltaa ääntöelimistöään tarvittaessa riittävästi.

Opettaja 2.0 – taitava viestijä ja vakuuttava puhuja

Olemme koonneet yhdessä puheviestinnän kouluttajan, FM Marja Eklundin, kanssa opettajille suunnatun kaksiosaisen, yhden päivän koulutuspaketin. Päivän aikana osallistujat päivittävät osaamistaan äänenkäytössä ja vuorovaikutustaidoissa. Koulutuksen molemmat osat koostuvat tiedollisesta osuudesta sekä harjoituksista. Jokainen koulutuspaketti voidaan räätälöidä sopivaksi tilaajan tavoitteiden mukaan.

Lue lisää tarjoamastamme koulutuksesta Soiva Coachingin sivuilta.

Tilaa työyhteisöllenne taatusti hyödyllinen koulutuspaketti esimerkiksi tulevaan vesopäivään!

Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube

Perhosia vatsassa

Videolla pohdin esiintymisjännitystä ja oireiden lieventämistä. Sama asia tekstinä alla.

Olin menossa kouluttamaan viimeistä ryhmäkoulutusta ennen joulua. Jännitys oli ollut aika suuri sinä aamuna, vatsa oli ollut sekaisin, hengitys tuppasi menemään pinnalliseksi ja ajatukset eivät pysyneet kasassa. Näitä kolmea tapaa käytin itse tällä kertaa jännitysoireitteni lieventämiseen:

 1. Keskityin kertaamaan tulevan koulutuksen asioita.
 2. Pyrin keskittämään huomiotani hengitykseen ja pitämään sen syvähengityksenä.
 3. Tein äänilämmittelyjä samalla koulutukseen valmistautuessani.

Vaikuttaa siltä, että en pääse jännittämisestä koskaan lopullisesti eroon. Olen kuullut, että jos menee toistuvasti samaan jännittävään tilanteeseen, niin oireet voivat poistua jopa kokonaan. Minun työssäni kouluttaminen on sellaista, että tilanteet ovat aina erilaisia, vaikka sinänsä sisällöt voivat olla hyvin samankaltaisia. Osallistujat vaihtuvat lähes joka kerta, en tunne heitä entuudestaan. Myös tilat ovat aina erilaisia. Joskus täytyy improvisoida hyvinkin, saadakseen hommat toimiaan erilaisissa ympäristöissä. Kouluttamisessa on aina pieniä jännitysmomentteja, jotka on vaan hyväksyttävä.

Jos olet kiinnostunut jännittämis- ja esiintymisasioista, niin tule 16. helmikuuta Säkenöivä puhuja –koulutukseen Tampereelle. Koulutuksessa käsitellään muun muassa äänenkäyttöä, esiintymisjännitystä ja nonverbaalista viestintää erilaisilla harjoituksilla ja myös teorian kautta opiskeltuna.

Mietitään näitä asioita siellä yhdessä lisää!

Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube

Selkeä puhuja

Kuuloliitto on valinnut Matti Röngän vuoden selkeimmäksi puhujaksi. Onnea Matti! 

Kuuloliitto totesi palkintoperusteissa:

“Röngän puhetapa on rauhallinen ja hän artikuloi selkeästi”.

Monille huonokuuloisille puhetilaisuuksien ja tv-ohjelmien seuraaminen on hankalaa erilaisista apuvälineistä huolimatta. Eikä ihme. Jopa itselleni, jolla on normaali kuulo, joidenkin ohjelmien seuraaminen on hankalaa näyttelijöiden epäselvän artikulaation, nopean puheen tai liian voimakkaan, puheen päälle pauhaavan musiikin vuoksi.

Röngän valinnasta kirjoitetussa artikkelissa yksi huonokuuloinen kommentoija nosti esiin hyvän pointin: “Aina ei, muuten, ole tarpeen korottaa ääntään, kun puhuu huonosti kuulevan kanssa. Selkeä ääntäminen on usein hyvä keino.”

Itse korostan myös tätä asiaa koulutuksissani. Äänen voimakkuus ei korvaa hyvää artikulaatiota ja rauhallista puhetta. Enemmänkin merkitystä on puheen hidastamisella ja huomion kiinnittämisellä suun avaamiseen ja artikulaatioon.

Äänen resonanssi-ilmiö

Ihmisääni on kompleksinen, mikä tarkoittaa sitä, että siinä soi aina useampia säveliä yhtä aikaa (perussävel ja osasävelet). Äänen väri muokkautuu sen mukaan, mitkä osasävelet nousevat esiin resonanssi-ilmiön ansiosta. Vokaaliäänteissä resonanssitaajuudet vaihtelevat ja sen ansiosta osaamme erottaa eri äänteet toisistaan. Konsonanttien tunnistamiseen vaikuttavat resonanssin lisäksi ääntötavasta kertovat piirteet, kuten esimerkiksi frikatiiveissa kuultava hankaushäly (r-täry). Klusiilien tunnistaminen taas perustuu päasiassa ympäröivien vokaalien laadun muuttumiseen klusiilien seurauksena. (Laukkanen & Leino.)

Meidän kannattaa siis satsata puheessamme vokaaleihin, sillä ne ovat tärkeimpiä kuulohavaintoon vaikuttavia äänteitä. Jos puhutaan hyvin nopeasti niin, että nielaistaan osa vokaaleista ja puheesta tulee klusiili- ja konsonanttipuuroa, kuulija ei ehdi saada äänestä riittävästi resonanssivihjeitä.

Kokeilepa lukea joku teksti hyvin nopeasti välittämättä artikulaatiosta.
Sen jälkeen lue sama teksti liioitellun hitaasti vokaaleihin (a, e, i, o, u, y, ä, ö) keskittyen.
Huomaatko eron?

Huoliteltu puhe on palvelus kuulijalle

Joskus törmää käsitykseen, että huoliteltu artikulaatio olisi itsensä tyrkyttämistä tai liiallista esiin tuomista. (Huolitellulla artikulaatiolla en nyt tarkoita esimerkiksi kirjakielen puhumista — myös murteella puhuja voi olla hyvin selkeä.) Erään kurssin osallistuja koki, että hänen pitää puhua hyvin nopeasti, jotta kuulijat eivät ehdi kyllästyä. Siitä seurasi se, että juuri kukaan ei saanut selvää siitä, mitä kyseinen puhuja halusi viestittää. Mielestäni huolitellussa artikulaatiossa kyse on kohteliaasta kuulijan huomioimisesta, oli kuulijana sitten huono- tai normaalikuuloinen.

Meillä jokaisella on oma puhe- ja ajattelutempomme. Nopea puhuja ei välttämättä itse huomaa puhuvansa nopeasti ja kyllästyy helposti hyvin hitaasti puhuvien seurassa ja päinvastoin. Nopean puhujan on joskus syytä hidastaa puhettaan sen vuoksi, että sanoma ehdittäisiin sisäistää ennen seuraavaa informaatiota. Myös artikulaation takia hidastaminen on joskus tarpeen.

Tärkeintä on, että oma puhenopeus on sellainen, että artikulaatiolihakset ehtivät tehdä työnsä hyvin, eikä puolijuoksussa takellellen.

Joskus voi olla hyvä esimerkiksi äänittää puhettaan ja pyrkiä tarkastelemaan sitä objektiivisesti. Myös ulkopuolisen mielipiteen kysyminen on hyvä keino päästä käsitykseen omasta puhetavastaan.

Kun olet puhumassa ja sanomassa jotain, sanoillasi on oikeus tulla kuulluksi. On kaikkien ajanhukkaa, jos puhe vie vain aikaa, eikä välitä haluttua viestiä.

Ota rohkeasti aikasi puheellesi, se on kaikkien etu!


Tule mukaan harjoittelemaan selkeää puhetta käytännössä Säkenöivä puhuja -kurssille helmikuussa 2019!

Osallistujan kommentti: “Kiitos! Sain koulutukselta hyviä työkaluja jatkaa hyvää äänenkäyttöä. Oli miellyttävä kokemus ja kouluttaja mukava ja helposti lähestyttävä, kuunteleva ja innostava.”

 

Lähde: Laukkanen, A-M & Leino, T. Ihmeellinen ihmisääni, 2001

Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube

Huolehdi itsestäsi – huolehdit äänestäsi

Stressi ja hermostuneisuus, liian vähäinen uni ja huono fyysinen kunto — Kaikki tämä voi vaikuttaa ääneesi vahingoittavasti.

Sain pari vuotta sitten ystävänpäivänä pilates-ohjaajaltani Tiina Tuovilalta ajatelman. Hän oli leikellyt niitä lappusiksi ja jokainen osallistuja sai omansa. Minulle sattui tulemaan tällainen:

“Self-care is not selfish. You cannot serve from an empty vessel.” – Eleanor Brownn

Tämä osui minulle kuin nappi silmään. Nuorempi lapseni oli vasta vauva tuolloin ja oma jaksaminen oli hyvinkin koetuksella. Saattaapa olla myös, että itselläni on tapana uhriutua ja palvella jopa liikaa muita ennen kuin osaan ajatella omaa jaksamistani. Olin lähtenyt tuonne harrastukseeni pienen huonon omantunnon pistoksen saattelemana, vaikka jo ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen keskusteluissa monesti viljelimme mieheni kanssa sitä ajatusta, että happinaamari täytyy laittaa ensiksi omille kasvoille voidakseen auttaa muita. Tämä idea pääsi unohtumaan kuitenkin turhan monta kertaa. Asian tajuaminen ja toteuttaminen ovat myös kaksi täysin eri asiaa.

Opettelen edelleen pitämään itsestäni huolta niin, että jaksan palvella paremmin muita. Tässä keinoja, jotka olen kokenut tähän mennessä toimiviksi:

 1. Pidä huolta kunnostasi, urheile ja liiku vähintään muutaman kerran viikossa
 2. Nuku riittävästi ja säännöllisesti (alle 7 tunnin yöunilla pärjäävät valehtelevat ja ovat riski ympäristölle)
 3. Vältä puhelimen käyttöä/näyttöä iltaisin klo 20 jälkeen (vaikuttaa unenlaatuun)
 4. Juo kahvia vain aamupäivällä (itselläni kofeiini vaikuttaa yöuniin ja ääneen)
 5. Juo vettä vähintään 2 litraa päivittäin
 6. Meditoi tai keskity syvähengitykseen päivittäin

En usko absoluuttisiin kieltäytymisiin ja tiukkoihin sääntöihin tällaisissa asioissa. Mitä tiukemmat säännöt itselleen laatii, sitä helpommin niistä lipsuu ja lipsuttuaan harmittaa vielä enemmän. Täytyy voida olla myös armollinen itselleen.

Toimiiko sinulle joku näistä hyväksi havaitsemistani keinoista?

Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube

Hallitse taikavoimiasi

Kehon ja mielen yhteys on kiehtova asia. On huomattu, että stressi voi aiheuttaa lihaskipuja ja -kireyksiä tai pääkipua, jopa migreeniä. Väitetään, että sillä voisi olla vaikutusta myös pahempien sairauksien syntyyn. Aalto-yliopistossa tehdään tutkimusta, jossa on havaittu aktivoitumista tietyissä kehon osissa tiettyjen tunnetilojen kohdalla. Esiintymisjännityksen voisi kuvitella tuovan tuntemuksia myös tämän tutkimuksen perusteella ainakin vatsan, rintakehän ja ehkä käsien alueelle. Tuskin turhaan puhutaan perhosista vatsassa.

Kun esiintymisjännityksestä juttelee kurssilaisten ja oppilaiden kanssa, keskustelua syntyy aina todella paljon. Se on jotain, mitä me kaikki yhteisesti koemme ainakin jossain määrin. Usein jännitys koetaan negatiivisena asiana, joka haittaa suoritusta. Turun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen ja mallintamisen apulaisprofessori Lauri Nummenmaan mukaan tunteisiin liittyvät keholliset kokemukset ei ole pelkästään suomalaisten erityispiirre.

“Kaivamallakaan ei löytynyt eroja eri maiden välillä. Se kertoo siitä, että inhimilliset perustunteet ovat ihmisessä syvällä eivätkä ole pelkästään kulttuurin tuotteita.”

Niin kauan, kun olemme kehoon yhteydessä, meidän ei ole mahdollista päästä eroon tunteidemme aiheuttamista reaktioista kehossa. Kannattaisiko siis vain hyväksyä se tosiasia, että meille tärkeät asiat, joissa haluamme onnistua mahdollisimman hyvin, jännittävät meitä ja tunnemme jännityksen myös fyysisesti?

Toiset jännittävät esiintymistilanteita enemmän kuin toiset. Tähän voi vaikuttaa sekä persoona että kokemus. Jos lapsuudessa on saanut hyviä esiintymiskokemuksia, tuntenut onnistuneensa ja tulleensa hyväksytyksi, on varmasti helpompi myös aikuisena nostaa itsensä esiin pelkäämättä epäonnistumista liikaa. Fakta kuitenkin on, että jokainen meistä epäonnistuu joskus jossain. Jos et ole kirurgi tai muussa yhtä vaativassa työssä, voisin kuvitella, että epäonnistumisesi ei ole maailmanloppu. Jos lennät kontillesi Oscar-gaalassa, sinut ehkä muistetaan siitä, mikä voi ollakin hyvä juttu. Jos laulat autossa ja joku sattuu näkemään, mitä siitä? Laula vielä isommin ja ole tyytyväinen, että olet voinut tuottaa iloa hassuttelullasi jollekulle toiselle!

Viimeksi valmistautuessani omaan esiintymiseeni huomasin taas jännityksen virtaavan kehooni. Adrenaliini sai sydämeni sykkimään nopeammin. Vatsassa kihelmöi, hengitys kiihtyi. Samalla kun pyrin tasaamaan hengitykseni rauhalliseksi aloin ajatella noista tuntemuksista eri tavalla kuin ennen. Kuvittelin, että olin juonut Asterixin taikajuomaa ja se kupli ja kihelmöi kehossani yrittäen saada minut heittämään pari roomalaista kaaressa niin kauas kuin pippuri kasvaa. Mietin, että kyse ei ole siitä, että tuosta taikajuomasta olisi päästävä eroon, vaan siitä, että sitä on opittava hallitsemaan ja käyttämään se hyödyksi. Se on kuin villihevonen, joka kaipaa vain kesyttämistä.

Mitä jos esiintymisjännitys olisikin jotain, mistä saat voimaa ja energiaa esiintymiseesi? Jaksat vetää esityksesi innostuneesti ja muita innostaen? Se on salainen reseptisi omaan motivaatioosi. Muut kyllä huomaavat (ja nukahtavat) jos se puuttuu!

Olen kirjoittanut esiintymisjännityksestä ja äänenkäytöstä myös täällä.

Esiintymisjännityksen ilmiöitä puidaan myös tulevassa Vaikuttava puhe ja viritetty ääni -koulutuksessa. Tule mukaan!

Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube

Stressi on äänesi vihollinen

Tässä tekstissä ja videolla (alla) käsittelen stressin vaikutusta puheeseen ja ääneen. Olen viime aikoina ollut itse melko stressaantunut ja huomasin, että kun vihdoin sain itselleni rauhallista aikaa, niin vähän kuin vaistomaisesti hakeuduin tiettyyn hengitysharjoitukseen. Siinä yhdistellään joogaa ja puhetekniikan harjoituksia. Halusin kertoa tästä harjoituksesta myös sinulle, jotta voisit mahdollisesti myös hyötyä siitä.

Stressi vaikuttaa hengitykseen ainakin osittain ja ainakin joillain. Se vaikuttaa niin, että hengitys käy pinnallisemmaksi ja nopeammaksi. Puheen ja äänenkäytön kannalta taas on tärkeää, että voimme käyttää syvähengitystä ja keuhkojen koko kapasiteettia mahdollisimman hyvin hyödyksi. Syvähengitysharjoituksia voidaan tehdä monella eri tavalla. Esittelen tässä yhden, mielestäni oikein oivallisen harjoituksen siihen.

Tarvitset harjoitukseen rauhallisen tilan, pehmeän maton ja viisi minuuttia aikaa.

Hengitysharjoitus:
1. Käy istumaan polvi-istuntaan
2. Vie vartalo rennosti jalkojen ja polvien päälle, otsa voi levätä alustaa vasten
5. Jos asento tuntuu hankalalta, siirrä polvia hieman sivummalle, niin saat vatsan alle tilaa
6. Kädet voivat olla joko pään yläpuolella tai sivuilla kylkien vierellä
3. Kiinnitä huomiota hengityksen liikkeisiin alaselässä ja kyljissä
4. Hengitä normaaliin tahtiin nenän kautta sisään ja ulos
9. Voit kokeilla laittaa kädet hetkeksi alaselän päälle ja tunnustella kuinka ilma laajentaa selän lihaksia
10. Jatka näin noin viisi minuuttia
11. Nouse varovasti ylös. Nouse ensin polvi-istuntaan
12. Jos haluat, voit venyttää vielä jalkapohjat ja varpaat kääntämällä varpaat eteenpäin ja istumalla kantapäitten päälle
13, Huomioi, että hengitys pysyy edelleen vatsan ja alaselän alueella
14. Nouse sitten varovasti ylös niin, että pää nousee viimeisenä

 

Huom! Blogissa olevat harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube

Hyvä äänenlaatu

Tässä tekstissä kirjoitan äänenlaatuasioista. Olen tehnyt aiheesta myös videon, joka löytyy tämän artikkelin loppuosasta (tekstissä siis samat asiat).

Kun alamme tuottaa ääntä, äänihuulet lähestyvät toisiaan ja keuhkoista virtaava ilma menee äänihuulten välistä. Kun äänihuulet ovat riittävän lähellä toisiaan ilma alkaa värähdyttää äänihuulten pinnalla olevia limakalvokerroksia. Siitä syntyy lähdeääni, joka muistuttaa ampiaisen surinaa. Lähdeääni kulkee kurkunpäästä eteenpäin ja tulee suun ja nenän kautta ulos. Kurkunpään ja huulten/nenän välillä äänestä tulee voimakkaampi ja persoonallinen.

Kolme erilaista äänentuottotapaa:

 1. Kun äänihuulet menevät tiukasti ja pitkiksi ajoiksi yhteen, äänestä tulee hyperfunktionaalinen ja puristeinen. Ääni voi kuulostaa ponnisteiselta, siinä voi olla metallikkuutta ja se voi olla suhteellisen voimakas. Äänihuulet tekevät paljon ja tiukasti töitä. Jatkuvasti käytettynä puristeinen ääni voi saada aikaan patologisia ongelmia (esim. äänihuulikyhmyt, polyypit). Myös vihaisena ja voimakkaan äänen tuotossa ääni usein kiristyy.
 2. Toinen äänenlaadun ääripää on hypofunktionaalinen eli huokoinen ääni. Tällöin ilmaa tulee paljon läpi äänihuulten välistä. Äänihuulet menevät vain vähän ja lyhyeksi aikaa yhteen. Huokoinen ääni ei ole niin rasittava kurkunpäälle kuin hyperfunktionaalinen ääni, mutta se voi saada aikaan muiden kurkunpään lihasten jännittymistä esimerkiksi kun yritetään tuottaa voimakasta ääntä. Voimakasta ja ilmaisevaa ääntä on yleensä ottaen vaikeaa saada aikaan huokoisella äänentuottotavalla.
 3. Meidän kannattaisi pyrkiä käyttämään kultaista keskitietä – äänihuulet menevät yhteen, mutta puristusta ei ole liikaa. Äänihuulten olisi hyvä toimia rennon aktiivisesti.

Äänenlaatua voidaan muokata ja muuttaa jos huomaat, että sinulla on tapana puhua puristeisesti tai et saa ääneesi riittävästi voimaa. Tietyillä harjoituksilla voidaan hakea optimaalista äänenlaatua aina tapauskohtaisesti oppilaan tarpeisiin suunnatusti.

Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube

Seksikäs käheys

Kesälomat alkavat olla suurimmalla osalla ohi ja töihin paluu on edessä tai jo tapahtunut. Puhetyössä ääni pääsee taas näyttämään voimansa päivittäisen kuormittumisen edessä. Tuleeko äänestä käheä, sattuuko kurkkuun, katkeileeko puhe? Tässä blogikirjoituksessa julkaisen uudelleen aiemman kirjoitukseni vuodelta 2013. Poimi tekstin lopusta ohjeita äänen jaksamiseen!


Seksikäs käheys 8.2.2013 aanenkaytto.wordpress.com

Jotkut rock-laulajat ovat sitä mieltä, että äänihuulikyhmyt ovat kuin työmiehen känsät ja kuuluvat asiaan ammatissa. Seksikkään käheä viskibasso voi olla myyntivaltti. Mutta jos kyse on siitä, että ääni on sairas, onko se enää seksikästä? Kuka osaa muokata itselleen juuri sopivan kokoiset kyhmyt, sairauden, joka vaikuttaa vain vähän, mutta ei mene liian pitkälle ja estä joku päivä äänen hävitessä kokonaan esimerkiksi konsertin pitämistä?

Hyvä laulutekniikka samoin kuin hyvä puhetekniikka ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita, varsinkin jos ääntä käytetään paljon, vaativissa olosuhteissa tai vaativalla tavalla. Siis jos haluaa pitää ääntöelimistönsä terveenä. Myös äänen väsymisen tuntemukset ja merkit kannattaa ottaa tosissaan ja antaa tarvittaessa äänelle sen tarvitsemaa lepoa.

Liian pitkään jatkuneen tai liian raskaan äänentuoton seurauksena kurkunpään lihakset voivat väsyä siten, että niistä poistuu aineenvaihdunnassa tarvittavia aineita ja niihin kertyy kuona-aineita, esimerkiksi maitohappoa. Äänen sameutuminen ja hälyn lisääntyminen samoin kuin äänen menetys voivat liittyä siihen, että äänihuulikudoksen viskositeetti eli kudoksen nesteen kitka kasvaa. Tämä voi johtua kudoksissa olevan nesteen vähentymisestä ja toisaalta kuona-aineiden kertymisestä. Tällöin äänihuulivärähtely hankaloituu. Kuivumista voi aiheuttaa voimakas ja nopea äänihuulivärähtely (esim. voimakkaassa ja korkeassa äänessä). Jos taas äänihuuliin kertyy nestettä (kuona-aineita), voivat äänihuulet  alkaa värähdellä epäsäännöllisesti ja ääni kuullaan äänen särähtelynä, rahinana tai rahisevana käheytenä. (Laukkanen & Leino, 2001:)

Pahimmassa tapauksessa, jos rasitusta on kestänyt jo liian kauan, äänihuuliin voi alkaa kehittyä ylimääräistä kudosta, josta voi muodostua äänihuulikyhmyt tai polyyppeja. Nämä jämähtävät äänihuulten limakalvon pinnalle ja estävät äänihuulten tiiviin sulkeutumisen sekä tasaisen värähtelyn. Ääni kuulostaa heikolta ja rahisevalta. Ongelmat voivat poistua itsekseen äänilevolla tai hygienisemmän äänenkäyttötavan omaksumisella, mutta usein tarvitaan avuksi myös kirurgin veistä ja ääniterapiaa. Voimakas yskiminen, huuto, painonnosto tai kurkunpäähän kohdistuneet iskut voivat aiheuttaa äänihuuliin verenvuotoa. Tällöin ääni käheytyy nopeasti ja hoitona käytetään äänilepoa. Hyvin voimakas ja/tai pitkään jatkunut puristeinen äänenkäyttö voi saada aikaan äänihuulten takaosaan haavaumia. Se voi aiheuttaa ääneen käheyttä tai vain kivun tuntemuksia. Hoitona käytetään äänilepoa ja -terapiaa. (Laukkanen & Leino, 2001:)

Äänen terveyteen ja huoltoon aletaan kiinnittää liian usein huomiota vasta sitten, kun ollaan saatu aikaiseksi jo ongelmia. Niin kuin monessa muussakin terveyteen liittyvässä asiassa, tervettä ääntä osataan kaivata vasta sitten kun se on jo menetetty.

Palveluksia, joita jokainen voi omalle äänelleen tehdä:
1. Omaksu hyvä, riittävän rento äänenkäyttötapa
2. Opettele välttämään äänen ylikuormitusta
3. Anna äänelle lepoa sen ollessa rasittunut tai flunssainen
4. Jos tupakoit, lopeta
5. Juo vettä
6. Lämmittele ääni ennen vaativaa äänenkäyttöä. Vaativaa äänenkäyttöä voivat olla esimerkiksi pitkät puhumispätkät, voimakkaan äänen käyttö, laulaminen ja esiintyminen.
7. Jos käheyttä on jatkunut kaksi viikkoa ja varsinkin, jos sille ei löydy mitään selvää syytä, hakeudu korva-, nenä-, kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille tutkimuksiin.

Yksi mukava harjoitus, jolla voi hyvin lämmitellä ääntä, on huulilla päristely (kuten pikkulapset tekevät leluautoilla ajaessa).

HARJOITUS:
Tee harjoitus kevyesti, herätellen.
– Anna ilman virrata ulos huulten ollessa kevyesti yhdessä siten, että huulet alkavat värähdellä toisiaan vasten.
– Pyri pitämään huulet ja posket riittävän rentoina ja ilmanvirtauksen tasaisena.
– Päristele huulilla pitkiä pätkiä samalla kevyesti ääntäen.
– Voit kokeilla aluksi suoraa ääntä puhekorkeudelta ja sen jälkeen liu’uttaa ääntä ylös ja alas.
– Voit jopa yrittää päristellä jonkin kappaleen mukaan.

Jos harjoitus tuntuu haasteelliselta, kokeile myöhemmin uudelleen. Tässä on mahdollista kehittyä ja harjoitus tekee mestarin.

Lähde:
Laukkanen, A-M. & Leino, T. 2001. Ihmeellinen Ihmisääni. Gaudeamus. Helsinki.

Huom! Harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

Facebook
LinkedIn
Instagram
YouTube