Kouluttaja

etusivu >> kouluttaja

FM vokologi Johanna Leskelä

Olen lapsesta saakka esiintynyt erilaisissa tilaisuuksissa musiikki- ja helkakerhoharrastukseni kautta. Vähän päälle parikymppisenä innostuin kovasti teatterista ja pääsin mukaan harrastajateattereihin Helsingissä ja Tampereella. Tämän harrastukseni ansiosta kiinnostuin yhä enemmän oman äänen kehittämisestä ja sitä kautta myös yleisesti äänenkäyttöön ja ihmisääneen liittyvistä ilmiöistä.

Pääsin opiskelemaan puheoppia Tampereen yliopistoon vuonna 2006 ja valmistuin puhetekniikan ja vokologian eli äänentutkimuksen pääaineesta marraskuussa 2011. Sivuaineena opiskelin muun muassa aikuiskasvatusta, teatterin ja draaman tutkimusta ja puheviestintää. Olen toiminut kouluttajana vuodesta 2012 lähtien.

Esiintyminen

Vaikka esiintymisviettini on vienyt minut joskus hyvin hämmentäviinkin tilanteisiin, en ole koskaan ollut täysin kylmäpäinen esiintyjä. Jännitin aiemmin paljon esiintymistilanteita ja edelleen tietyt tilanteet saavat sympaattisen hermostoni hyppäämään häränpyllyä. Onneksi näyttää kuitenkin olevan niin, että siedättäminen toimii tähänkin vaivaan hyvin. Kouluttajan työn lisäksi karaisen mokaamisen pelkoani mokailemalla aika ajoin klovneria-kursseilla.

Äänenkäyttö

Olen todennut omissa harrastuksissani, opinnoissani ja työssäni, että ääntä voi kouluttaa haluamaansa suuntaan. Ääni on osa ihmisen persoonaa ja vaikuttaa ihmisen kuvaan itsestä sekä muiden saamaan mielikuvaan toisen persoonasta. Äänenkäytön hallinta ja monipuolinen osaaminen tuo varmuutta esiintymiseen. Jokaisen kannattaa pitää huolta omasta äänestään.

Hengitys

Hengitys on asia, joka ulottuu lähes kaikkiin olemisen osa-alueisiin. Puhetekniikalle oikeanlainen hengitys on ensiarvoisen tärkeää, jotta saamme käyttöömme parhaan mahdollisen tuen voimakkaalle äänelle. Se auttaa myös hyvän äänenlaadun ja -soinnin hakemisessa. Olen myös erittäin kiinnostunut hengityksen rauhoittavasta vaikutuksesta esimerkiksi jännittävissä esiintymistilanteissa. Olin riemuissani havaittuani käytännössä ohjeet vagus-hermon aktivoimisesta hengityksen ja pallean avulla toimiviksi. Janoan edelleen tietoa ihmisen hermoston, mielen ja hengityksen välisistä yhteyksistä.